Struga

Als ik aan het einde van de eerste excursie aangeef dat we afhaken en niet met de bus teruggaan naar het hotel omdat we naar Struga, het dorpje boven Ohrid, willen zegt de gids dat we met de andere bus meekunnen die daar toch naartoe gaat. Viev en Roel haken aan en voor hotel Drim stappen we uit. We lopen over de brug over het kanaal/riviertje naar de hoofdstraat. Struga lijkt te bestaan uit alleen maar eettentjes, restaurantjes en ander toeristenvermaak, maar het is best aardig eigenlijk. Op het bruggetje worden we aangehouden door gids Alex maar we slaan zijn trips af. Al ronddolend verkennen we het stadje en komen uiteindelijk weer uit langs het riviertje. Op een gezellig terras ploffen we met zijn vieren neer, eigenlijk niet van plan iets te eten maar voor we het weten hebben we toch van alles besteld. Inmiddels steekt de wind op, dus verkassen we naar binnen en jaag ik de arme ober de schrik op het lijf door te vragen om brood, iets wat niet op de kaart staat. Maar hoe moet ik anders mijn taratur salad (tzatziki) naar binnen werken?

Als we allemaal vol zitten, gaan we weer op pad. We worden door een Nederlander getipt over de leuke excursie van Alex naar Albanië. En dat is natuurlijk een tripje dat nog op mijn verlanglijstje staat maar dat ik niet in de grote groep wil doen. Ik had al overwogen een auto te huren maar de reputatie van Albanië en de staat van de wegen hielden me tot nu toe tegen. Het tripje van Alex klinkt interessant en opeens fietst hij ons tegemoet. Hij spreekt goed Nederlands en binnen de kortste keren hebben wij en Roelof de trip geboekt voor de enige dag die we nog vrij hebben! Leuk!

We wandelen verder langs het ‘strand’ waar de zon net ondergaat. Een mooie roodgouden gloed hangt boven het water. In het riet zitten allerlei watervogels en er staat hier en daar een man te vissen. Op het strand staat een verlaten baywatchtoren in sovjet-vermomming eenzaam op het strand. Het is ineens best donker en we lopen door naar de bushalte. Maar ineens beredeneer ik het: de bus naar Ohrid, daar overstappen, wij 5 km buiten de stad en de andere passagier nog 5 a 6 km verderop. Onhandig allemaal, dus onderhandel ik zonder enige echte passie met een taxichauffeur en worden we voor nog geen 3 euro per persoon resp. 21 en 26 km ver naar het hotel gebracht in een taxi zonder vering. De afsluiting van een mooie dag!