Genieten van het MuCEM Marseille

Terug in Marseille hou ik even een pitstop in de kamer, erg makkelijk, zo naast het station.

28 P1160017-01Met de metro ga ik naar Vieux Port en loop aan het einde van de haven via de enge, hoge metalen loopbrug door naar het 17e eeuwse Fort St Jean waar je gratis kunt ronddolen. Op een terrasje pak ik een drankje en een taartje mee, met als uitzicht het Fort St Jean en de enorme sculptuur van 3 hoofden. Zeker niet gratis, dat drankje 🙂 Maar ’t is geweldig zitten, in het tuintje van het fort met het zonnetje op mijn hoofd. Jas uit, boekje erbij!

Vervolgens neem ik de tweede lange brug naar ’t MuCEM. Je komt uit op een groot terras, met uitzicht over de landtong met de vuurtoren, door de ‘huid’ van metaal die om ’t gebouw ligt. Schitterend! De overtreffende trap! Ze hebben er comfortabele stoelen staan, waar ik lekker neerplof: mensen kijken, een briesje vanaf zee waait om mijn hoofd… ik val er bijna van in slaap!

33 2620160131_165927-01Dit keer loop ik aan de andere kant langs de Cathédrale de la Major, de oude wijk Le Panier in. Waar de Lonely Planet de wijk omschrijft als shabby-chic zie ik vooral shabby. Kinderen spelen op de betonnen speelplaatsjes, opgeschoten jeugd speelt panna in een metalen kooi, de straatjes zijn smal en wat morsig, armoedig. Wel mooi, maar niet erg opwekkend. Deze wijk zit vol met straat art, van kleine stukjes tot enorme muren vol. Niet alles is mooi, maar knap vind ik het wel. Het Vieille Charité ligt in het midden van deze wijk. Het is inmiddels na sluitingstijd van de musea. Eentje ervan, het MAAOA (museum van Afrikaanse, Oceanische en Amerindiaanse kunst), stond als een ‘misschien’ op mijn lijstje maar was er inmiddels al afgekukeld. In de namiddagzon ziet het voormalige armenhuis en nu cultureel centrum er mooi uit: een pareltje in deze wijk. Ook hier wandel ik wat rond tot ik trek krijg.

Via metro Joliette, de buurt waar veel nieuw en/of opgeknapt is, ga ik terug naar Noailles. Dat ik ook in Les Halles had kunnen eten, bedacht ik pas op weg naar Nederland.

Uiteindelijk kom ik weer terecht bij Ghomrassen, voor een schotel met merguez en patat, met natuurlijk een muntthee als dessert.

Vol van indrukken en zongestoofd ben ik aan het begin van de avond terug in de hotelkamer. Lekker een boekje lezen en niksen! Voor vandaag zit het er weer op!