Druilerig Tbilisi

Ik vind het een lastige keuze maar na 2 dagen van 9+ uur in de auto wil ik een rustig dagje Tbilisi, waar ik nog zo weinig van gezien heb. Dus NIET naar David Gareja, Georgië’s meest heilige plaats.

De straten rond mijn hostel staan vol vervallen, afbrokkelende huizen waar toch nog echt in geleefd wordt. Maar mijn geusthouse ziet er van buiten ook niet uit terwijl het binnen droog, warm en comfortabel is.

Vanaf Marjanischvili is het 4 haltes naar Didube: metrohalte, markt en bus/marshrutka-station ineen. In de gangen zitten bedelaars, vaak gehandicapt of gewoon oud.

22 P1150140De markt is leuk, maar niet heel bijzonder. Het leukst vind ik de oude vrouwen en mannen met kleine beetjes waren. Verkleurde walnoten, wanstaltige tomaten en bonen. Maar ook appels, meloenen en hier en daar granaatappels. Of een emmer met varkenspoten!

Van Didube ga ik 6 haltes terug om Georgië’s trots van het post-Sovjet tijdperk te aanschouwen: de Tsminda Sameba oftewel Trinity Church. Mijn paraplu is niet voor niets mee. Het miezert en laat Tbilisi er mistroostig uitzien. Maar de Tsminda Sameba ligt er met de gouden koepel schitterend bij. De kledingvoorschriften zijn hier coulant. Ik heb een hoofddoek, geen omslagdoek als rok. Maar ik zie ook vrouwen met niet-bedekt hoofd. Na een rondje kerk, iconen en schilderijen, ga ik verder. Terug naar Echmiadzin, de kerk van de Armeense gemeenschap. Een wat kaal, bescheiden ding.

Lopend steek ik de rivier over terug naar old town, waar ik de afgelopen twee dagen vooral geweest ben. Een lekkere schotel vlees, brood en salade voor nog geen 4 euro op een toeristische hotspot!

29 P1150234Van daar loop ik naar de enige moskee van Tbilisi. Een bescheiden geheel, tegen de berg, met een karige inrichting en een paar biddende mannen. Het uitzicht op de zwavelbaden eronder is mooi, maar net als de rest van de stad in een miezerige wolk gehuld. Ik loop naar beneden en zie daar een beetje Oezbeeks aandoende mozaïekgevel die gerenoveerd wordt. Ook mooi, net als de bolvormige koepels van de zwavelbaden. Na even bijlezen ga ik door old town naar de Sioni-kathedraal, twee straatjes vol restaurantjes en barretjes, mis de synagoge en beland via de toeristische route bij metrostation Freedom Square. Het museum zit dicht, een galerie met moderne kunst idem (want maandag vandaag) dus tijd om huiswaarts te gaan…vanavond weer op pad.